MEDIATION = MOEDIG

 

 

Be Strong and Courageous hoort als tekst bij bovenstaande cartoon. Mediation wordt nogal eens in de softe hoek geplaatst of weggezet als kletsen zonder dat er wat uitkomt.

Het tegendeel is waar, althans bij een professionele mediator. Mediation vraagt nogal wat van partijen: je hebt een fiks geschil met iemand en je komt er niet meer uit. Dan zijn er een aantal opties. Je schakelt meteen een advocaat in en laat de beslissing uiteindelijk aan de rechter over. Het voordeel is dat je iemand hebt die uitsluitend jouw belangen behartigt en dat je inzicht krijg in je juridische positie. Ook hoef je de andere partij niet meer onder ogen te komen. Hier hangt vaak wel een stevig prijskaartje aan, het duurt vaak lang, drijft de zaak op de spits en partijen uit elkaar. En dan nog maar afwachten wat de rechter beslist, niemand die dat kan voorspellen.

Je kunt de oplossing ook vragen aan een arbiter of een bindend adviseur. Ook hier geldt dat het vaak kostbaar is en langdurig, maar ook dat je de beslissing uit handen geeft aan een derde.

Tja…dan Mediation, dat vraagt wel wat…. je zit tegenover de partij met wie je onenigheid hebt en kijkt elkaar in de ogen en voert het gesprek onder leiding van de mediator. Hij zorgt ervoor dat alles op tafel komt, dat het een fair gesprek wordt, dat partijen bij dat gesprek in hun kracht komen te staan, dat de machtbalans in evenwicht blijft. Zo’n gesprek is niet eenvoudig en kan hard aankomen en er zal wat moeten wordt geslikt. Ga daar maar eens aan staan…daar is moed voor nodig. Maar het grote voordeel is dat je er samen met de ander uitkomt, of anders “agree to disagree”. In ieder geval neem je samen de beslissing en ben je allebei verantwoordelijk voor de uitkomst. Dat betekent een gedragen en bestendige oplossing. Bovendien kan het resultaat zijn dat de relatie er niet verder onder lijdt of zelfs hersteld. Sterker nog er zijn/worden mediations gevoerd waarbij partijen een zakelijke geschil hebben en tijdens de mediation tot nieuwe inzichten komen voor samenwerking, wat een win-win is dat! En dan heb ik nog niet gesproken over het kostenvoordeel en de tijdwinst…

Ik preek natuurlijk voor eigen parochie, maar ik geloof heilig in het gesprek en het heft in eigen handen houden en nemen. En dat vereist nu eenmaal moed!

www.kostermansmediation.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *