Mediation aan de VU

Mediation krijgt een bijzondere leerstoel binnen de VU

Als eerste universiteit in Nederland krijgt de Vrije Uninversiteit een bijzondere leerstoel Mediation, het sluitstuk in de afstudeerrichting Conclicthantering. Een mooie volgende stap in de integratie van mediation als middel voor conflictbemiddeling. Er valt nog veel te winnen op dit gebied. Veel te vaak wordt nog onnodig teruggegrepen op de traditionelen manieren om geschillen te beslechten: via de advocaat naar de rechter of de arbiter. Meestal een langdurige, kostbare en onvoorspelbare aangelegenheid en de toch al moeilijke verhouding tussen partijen raakt verder verstoord. Partijen hebben zelf geen invloed op de uitslag en een pyrrusoverwinning is dan ook niet zelden het resultaat. Mediation daarentegen is gericht op duurzaamheid en in plaats van tegen elkaar naar samen tot een oplossing komen.

De instellende instanties zijn MfN (Mediatorsfederatie Nederland) en het CvC (Centrum voor Conflicthantering) een gerenommeerd opleidingsinstituut voor mediation.

Aan de aanbodzijde van mediation ontbreekt het niet maar het zou nog veel en veel vaker door partijen in een conflict kunnen worden toegepast. Onbekendheid of de weg niet weten is niet zelden de oorzaak. Deze nieuwe leerstoel kan vast een mooie steen bijdragen aan de verdere bekendheid en toepassing van mediation als middel tot het oplossen van geschillen!

mr John Kostermans Mediator in Amsterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *